Etenee kuin juna kohti menestystä
– Nyt viilataan kuntoon järjestelmien toiminnallisia yksityiskohtia ja liityntöjä muiden järjestelmien kanssa. Tilanne on kiihkeä ja kiihtyy edelleen, kun käyttöönotto lähenee, he kuvailevat.
”On tämä erikoinen tilanne”
Atrian kaikkien aikojen suurinta investointia on tehty ensin koronapandemian ja viime kuukaudet myös sodan varjossa. Haasteita on riittänyt kaikilla, myös prosessiautomaation tiimillä.
– Globaali komponenttipula haastaa meitä tällä hetkellä tosi merkittävästi. Esimerkiksi ohjauspuolen peruskomponenteissa voiolla puolentoista vuoden toimitusaikoja.
– Kyllä tässä aktiivisesti, välillä jopa aggressiivisesti tehdään asioita, jotta saadaan hankittua ajoissa kaikki mitä tarvitaan. On tämä erikoinen tilanne, Pasi päivittelee.
Kaksikolla on silti vahva tunne, että kovista haasteista huolimatta hanke etenee kuin juna kohti menestystä, aivan kuten on suunniteltu. Sattumuksen varaan ei ole jätetty mitään.
– Käytännössä aloimme jo viime vuonna varmistaa, että tänne saadaan riittävä määrä oikeita osia.
Maailmanluokan ratkaisut
Automaatio ja IT-ratkaisut ovat uudessa tehtaassa maailmanluokkaa.
– Takuulla ja varmasti voidaan olla ylpeitä. Nyt jo tiedän, ettei meidän tarvitse kellekään hävetä, Pasi myhäilee.
– Tästä tulee tehdas, jota pystytään edelleen kehittämään, eivätkä järjestelmät ole heti solmussa, kun joku keksii parannusehdotuksen tai muutoksen. Koska kukaan ei tiedä mitä tulevaisuudessa tapahtuu ja miten tarpeet muuttuvat, tehdas on skaalattavissa, muokattavissa ja parannettavissa.
"Koska kukaan ei tiedä mitä tulevaisuudessa tapahtuu ja miten tarpeet muuttuvat, tehdas on skaalattavissa, muokattavissa ja parannettavissa."
Digi- ja teknologialoikka modernissa tehtaassa tarkoittaa siirtymistä koneisiin, jotka keskustelevat toistensa kanssa ja keräävät tietoa, eli bittejä. Kilojen lisäksi koneet siis tuottavat tietoa, jota voidaan hyödyntää toiminnan kehittämisessä ja liiketoiminnan päätöksissä.
– Samalla pystytään seuraamaan koneiden käytettävyyttä ja toiminnallisuutta ja kehittämään sitäkin puolta. Myös kunnossapito pystyy käyttämään hyväkseen sitä viisautta, kertoo Jyrki, jonka mukaan uusien ratkaisujen ja toimintamallien käyttöönotto tietää myös henkilökunnalle uusien asioiden opettelua.
Palapelin kasaamista
Prosessiautomaation tiimi kuvailee työtään palapelin kasaamiseksi. Sitä kasataan pala palalta lukemattomissa palavereissa oman organisaation ja sidosryhmien kanssa ja niiden välillä.
– Tapaan sanoa, että automaatioryhmä ymmärtää tuotantoprosessin, ihmisten toiminnan ja vielä järjestelmänkin, eli bittimaailman.
Meidän pitää tietää, miksi ihminen toimii, kuten toimii ja miten ihminen haluaisi toimia, jotta työ olisi helppoa ja sujuvaa. Samoin pitää tietää miten koneet toimivat, miten lihat liikkuvat ja miten bittien ja sähköpiirien pitää toimia, selvittää Pasi, joka on koko työuransa ajan ollut tekemisissä automaation kanssa. Hän tuli Atrialle kolme vuotta sitten. Jyrkillä taas on takanaan 23 vuoden työura Atrialla. Hänellä on kokemusta automaatio- ja kunnossapitopuolelta sekä tuotantoprosesseihin liittyvistä asioista Atrian eri osastoilla.
Tehdashanke on ollut molemmille mielenkiintoinen ponnistus.
– On hienoa, että Atrialla ymmärretään tietohallinnon ja automaation rooli ja se, ettei tuotantolaitoksia tänä päivänä tehdä pelkällä raudalla. Tämä tehdään palvelemaan tarpeita yli 20 vuotta, ja siksi me Jyrkin kanssa ollaan tässä hankkeessa, sanoo Pasi.
Matkan varrella on iloittu monista pienistä onnistumisen hetkistä.
– Aina tuntuu mukavalta, kun pääsee palan eteenpäin ja huomaa, että homma menee, kuten on suunniteltu. Yhteistyöllä tätä tehdään ja se toimii hyvin, Jyrki ja Pasi kiittävät.