Historialliset harjakaiset Nurmossa
”Nyt ollaan rakentamassa jääkaappi-tiskikoneyhdistelmää: jäähdytettyjä tuotantotiloja, joita pestään öisin."
Nurmossa vietettiin harvinaisia harjakaisia elokuun viimeisenä perjantaina. Juhlaan oli aihetta, sillä Atrian siipikarjatehtaan laajennusta on tehty lähihistorian haastavimmissa olosuhteissa. Tilaisuus oli harvinainen sen vuoksi, että pandemian takia harjakaisia ei ole parin viime vuoden aikana rakennustyömailla juurikaan vietetty. Samoin siksi, että kyse on Atrian historian suurimmasta rakennushankkeesta.
Harjakaiset järjestettiin tulevan leikkaamon tiloissa.
– Tämä kokonaisuus tässä on osa leikkaamoaluetta, joka otetaan ensimmäiseksi käyttöön, selvitti projektinjohtaja, Atria Suomen tuotanto- ja teknologiajohtaja Reijo Äijö.
– Ulkona siistitään pihaa, ja sisätöiden tekeminen on aika pitkälle aloitettu. Siitä tuleekin pitkä vaihe.
Tehdas valmistuu alue kerrallaan, ensin leikkaamo ja pakkaamo sekä sen jälkeen teurastamo.
Pääurakoitsijana toimii Peab, ja yhteensä Atrialla on urakkasopimukset 14 urakoitsijan kanssa. Töiden organisointi ja hallintavastuu on pääurakoitsijalla. Reijo Äijö arvelee, että aliurakoitsijat mukaan lukien alueella työskentelee parhaillaan yli 30 yritystä.
– Tällä hetkellä täällä on noin 200 ihmistä töissä, ja siitä määrä tulee kasvamaan, kun laitteiden asentaminen ensi vuonna aloitetaan.
Aikataulussa pysytty hurjista haasteista huolimatta
Matkan varrella on riittänyt haasteita, joita kukaan ei olisi kolme vuotta sitten osannut kuvitella edes pahimmissa painajaisissa: Ensin tuli pandemia ja sitä myöten maailmanlaajuinen komponenttipula. Samaan aikaan kustannukset nousivat, ja kaiken kukkuraksi syttyi sota, joka on nostanut hintoja, kiihdyttänyt inflaatiota ja aiheuttanut uhkaavan energiakriisin.
Peab Oy:n yksikönjohtaja Hannu Rajamäki mainitsi harjakaispuheessaan myös pitkän ja kylmän talven.
Kaikesta huolimatta 155 miljoonan euron ja 3 hehtaarin hanke on edennyt aikataulussa ja suunnitelmien mukaan. Reijon mukaan hyvällä ennakoinnilla on ollut iso merkitys.
– Hankimme esimerkiksi kannatusteräksiä niin nopeasti kun suunnitelmien valmistumisen myötä pystyimme, ja kaikkea muutakin vähän etukäteen. Automaatio-ohjauskomponentteja tilasimme heti, kun näytti, ettei niitä välttämättä tulla saamaan. Nyt voimme tarjota niitä myös laitetoimittajille pahimmissa saatavuusongelmatilanteissa.
Kaikkea opittua on hyödynnetty
Tehdashankkeen isäksi kutsuttu Tapani Potka siirtyi kesäkuussa eläkkeelle, mutta jatkaa edelleen hankkeen johtoryhmässä sekä eri projekteissa. Hän on erittäin tyytyväinen kaikkeen siihen, mitä on saatu aikaan.
– Vaikka oltiin tätä kovaa kurimusta ajatellen vähän myöhässä, silti oltiin liikkeellä hyvään aikaan. Tässä on pystytty hyödyntämään kaikkia niitä asioita, joita on vuosien varrella opittu. On hienoa päästä sanomaan, että ollaan aikataulussa.
Tapanin työtä jatkava Atria Suomen teollisten toimintojen johtaja Tauno Perälä kertoo, että tehtaasta tulee viimeisen päälle siipikarjalaitos, jossa on uusinta ja parasta teknologiaa, mitä maailmalta löytyy.
– Tästä tulee teknologinen taidonnäyte. Aivan kuten meidän 2016 rakennettu sikaleikkaamokin, joka on edelleen maailmanluokan tehdas.
"Tästä tulee teknologinen taidonnäyte. Aivan kuten meidän 2016 rakennettu sikaleikkaamokin, joka on edelleen maailmanluokan tehdas."
Tauno tietää, että monenlaisia käänteitä tulee riittämään jatkossakin.
– Mutta meillä on tosi hyvä porukka tätä tekemässä niin urakoitsijan kuin Atriankin puolesta.
Tapani Potka kertasi harjakaispuheessaan hankkeen eri vaihteita. Ennen kuin varsinainen suunnittelu alkoi vuoden 2020 lopulla, takana oli jo vuosien työ. Maanrakennustyöt päästiin aloittamaan huhtikuussa 2021, minkä jälkeen maisema on muuttunut nopeasti. Ensimmäiset anturit valettiin viime vuoden syyskuussa, eli kaikki näkyvä on rakennettu yhden vuoden aikana.
Hanke on ollut Tapanin mukaan hyvin Atria-vetoinen, eikä valmisteluvastuuta ole annettu pois omista käsistä.
– Tämä sen vuoksi, että koko toteutuksen tulee palvella niitä tarpeita, joita liittyy erinomaiseen siipikarjaprosessiin. Onhan esimerkiksi talotekniikka käytännössä osa sitä ja mahdollistaa tuoteturvallisen tuotannon.
– Äijön Reijo on sanonut, että nyt ollaan rakentamassa jääkaappi-tiskikoneyhdistelmää: jäähdytettyjä tuotantotiloja, joita öisin pestään.
Energiatehokkuus on uudessa tehtaassa vertaansa vailla. Esimerkiksi suurimpien hukkalämpölähteiden, eli kylmäjärjestelmän ja paineilmakompressorin hukkalämmöt hyödynnetään tehokkaasti lämpöpumppujen ja lämminvesivaraston avulla. Vastaavaa teknologiaa on myös sikaleikkaamossa.
Valtava merkitys Atrialle
Siipikarjainvestoinnilla on Atria Oyj:n toimitusjohtajan Juha Gröhnin mukaan valtava merkitys Atrialle.
– Tämä on yksi meidän isoimmista liiketoiminta-alueista. Jos ajatellaan erilaisten elintarvikesektoreiden kehitystä viimeisten 10–20 vuoden aikana, ei siipikarjan kaltaista kasvua löydy. Haluamme olla tässä vahva toimija. Ilman huipputason tehdasta me emme pärjää markkinassa riittävän hyvin.
"Jos ajatellaan erilaisten elintarvikesektoreiden kehitystä viimeisten 10–20 vuoden aikana, ei siipikarjan kaltaista kasvua löydy. Haluamme olla tässä vahva toimija. Ilman huipputason tehdasta me emme pärjää markkinassa riittävän hyvin."
Uusi tehdas palvelee vuosikymmeniä eteenpäin.
– Rakennus kestää sata vuotta ja tuotantolinjojen arvioitu käyttöaika on 25–30 vuotta, jolloin ollaan 2050-luvun tuolla puolen.
Juhlapuheessa Juha Gröhn vastasi klassiseen, jo 1990-luvulla esitettyyn kysymykseen ”Milloin Nurmo on valmis?”.
– Vastaus on nytkin sama: ei milloinkaan. Tämä ei ole koskaan valmis. Investoida pitää ja toisaalta huolehtia tehtaista ja niiden elinkaaren jatkumisesta.
Hän totesi onnistuneen projektin koostuvan miljoonista yksityiskohdista, joiden kaikkien on oltava kohdallaan.
– Avain onnistumisessa on se, että yhteistyö eri toimijoiden kesken sujuu.
Hän myös muistutti hankkeen olevan vielä kesken.
– Yhtään ei saa herpaantua. Viedään tämä tyylikkäästi ja kunnialla loppuun.
Peabin Hannu Rajamäki kuvaili historian hurjimpien haasteiden laittaneen kaikki urakoitsijat seinää vasten.
– Mutta meillä Pohjanmaalla pidetään aina kiinni siitä mitä on sovittu. Me taistellaan tämä maaliin!
Teksti: Pirjo Latva-Mantila
Kuvat: Taina Renkola
Teksti on julkaistu Atrian Parempi mieli -henkilöstölehdessä 3/2022.