Hiljaisen tiedon lähettiläs
Kun on vajaassa 30 vuodessa samalla työnantajalla vaihtanut lukuisista tehtävistä toiseen, kouluttautunut, kouluttanut, toiminut neuvottelijana ja välillä hitsannut muualla, kerryttää koko lailla arvokasta moniammatillista tietoa. Harri Hangasmäki pitää asiat asioina ja opettelee sen, mikä tulee vastaan.
Harri Hangasmäki opiskeli ammattikoulussa autonasentajaksi. Valmistuttuaan tulevaisuus näytti selvältä: Vaasaan Scanialle töihin. Siitä piti tulla pitkäaikainen elinkeino. Toisin kuitenkin kävi.
Nyt, 28 vuotta myöhemmin, Harri toimii Atrian työsuojeluasiantuntijana ja atrialaista uraa on takana jo 26 vuotta. Työssään hän huolehtii työnantajan edustajana Atrian työturvallisuuden edistämisestä ja toimii esimiesten tukena järjestäen muun muassa tarvittavia koulutuksia ja turvakierroksia.
— Vastavalmistuneena en olisi ikinä osannut arvata, että olisin tässä, tekeväni uraa Atrialla, Harri hymyilee.
”Sitä opiskellaan, mikä tuloo vastaan”
Asennushommista Harri lähti armeijaan, jonka jälkeen työtilanteet johtivat siihen, että Harri haki Atrialle töihin siipikarjayksikköön, Nurmoon. Työtehtävät vaihtelivat laidasta laitaan, milloin lavaamossa, varastohommissa, milloin leikkuussa.
Harrilla on etenkin yksi ominaisuus, jonka avulla hän on voinut hypätä tehtävästä toiseen: kiinnostus uuden oppimiseen.
— Tekemisen kautta tämä ura on muotoutunut. Uudet asiat kiinnostavat, ja sitä sitten opiskellaan, mikä tuloo vastaan, Harri kertoo.
— Paikalleen ei kannata jäädä liian pitkäksi aikaa ja oppimaansa on päästävä hyödyntämään, hän tuumaa.
Silloinen siipikarjatoiminta lakkasi ja nopealiikkeinen mies lähti hitsarintöihin vuodeksi. Atrialla oli kuitenkin yhä töitä tarjolla ja niin Harri palasi Atrialle, tällä kertaa lihan paloitteluhommiin.
Harri Hangasmäki on työskennellyt Atrialla lähes 30 vuotta.
Muutaman työvuoden jälkeen seurasi Atrian järjestämä lihanleikkaajien oppisopimuskoulutus.
Koulutusmahdollisuudet ovatkin yksi tärkeimpiä asioita, mitä Atria tarjoaa asiantuntijuuden vahvistamiseksi. Myöhemmin Harri suoritti Atrialla Sedun kanssa räätälöidyn kahden vuoden TEAT-tekniikan erikoisammattitutkinnon.
— Se, että Atria on tarjonnut mahdollisuuksia opiskella ja kouluttautua oman työn ohessa, on todella arvokasta. Olen myös kouluttautunut itse esimerkiksi työhyvinvointiin liittyen, Atria on kustantanut kaikki opiskelut. Olisinko kouluttautunut ollenkaan, jos tässä ei olisi ollut Atrian tukea, en tiedä.
TEAT-Koulutuksen jälkeen miestä vietiin työnjohtotehtävissä seitsemän vuoden ajan eri paikoissa: sivutuotteella, pakkaamossa, leikkaamossa ja teurastamossa.
Vuosi sitten Harri siirtyi nykyisiin tehtäviinsä työsuojelupuolelle.
Luottamuksen voittamisen haaste
Kun on seilannut samalla työnantajalla tehtävästä toiseen, kertyy kokemusta ja hiljaista tietoa aimo läjä.
— Olin vuosia kentällä töissä, joten olen nähnyt työntekijöiden näkökulman Atrian moniin hommiin.
Työnantajan edustajana työsuojeluasiantuntija on aivan toisenlaisissa saappaissa. Suurimpana haasteena nykyisessä työssään Harri näkeekin eri vaatimusten toteuttamisen käytännön työssä järkevästi. Esimerkiksi Elintarvikevirastolta tulee tiettyjä ohjeita työlle ja muuttuvat laatustandardit voivat vaatia työn mukauttamista. Nämä vaateet esimerkiksi työvaatteiden ja suojaimien osalta ovat välttämättömiä, mutta haastavat kenttää.
Työntekijöiden luottamuksen voittaminen on tärkeää, jotta voidaan luoda yhteisymmärrys uusien toimintatapojen käyttöönottamiseksi.
— Monet uudet asiat haastavat tekemistä. Tulosten seuraaminen ja uusien ratkaisujen etsiminen jää esimiesten vastuulle, mutta työntekijöiden on joustettava käytännössä.
Neuvottelupöydässä Harria auttaa se, että hän tuntee entuudestaan satoja atrialaisia. Vaikka Harri työskentelee pääsääntöisesti esimiesten kanssa, on hän myös se, jonka hihasta voidaan nypätä, kun kentällä tarvitaan apua.
Kun asiantuntijuus liikkuu yrityksen sisällä, siitä hyötyvät kaikki
Harri ei koe koskaan kehittäneensä uraa, vaan kehittäneensä osaamistaan tekemällä.
— Kun jossakin tehtävässä ei ole enää uutta opittavaa, opettelen lisää jostakin muusta. En ole toisaalta sellainen, että asettaisin jatkuvasti itselleni tavoitteita. Osaaminen kehittyy siinä samalla tehdessä.
Kun asiantuntijuus liikkuu yrityksen sisällä tehtävästä toiseen, yrityksen sisäinen tietotaito karttuu, ja siitä hyötyvät kaikki.
Harrin mukaan kentällä on paljon sellaista tietoa, jonka esiintuominen on haasteellista.
— On paljon asioita, joista esimies tietää viimeisenä, kenttä ensimmäisenä. Tällaista hiljaista tietoa on vaikeampi omaksua helposti ilman kenttäkokemusta.
Laaja-alainen ammattitaito auttaa muun muassa prosessien tehostamisessa karttunutta kokemusta hyödyntämällä. Toisinaan Harrin nykyinen työ vaatii myös vahvaa argumentointitaitoa.
— Esimerkiksi jollakin osastolla ilmaantuneeseen ongelmaan voikin olla jo valmis ratkaisu, kun vain hyödynnetään muualla toimivaksi havaittua. Toimivat mallit pitää myös osata myydä osaksi arkitekemistä.
Tehtävästä toiseen siirtyminen kartuttaa ehkä taidoista arvokkainta: toisten ihmisten ymmärtämistä. Hangasmäki kokee osaavansa asettua sulavasti kahteen rooliin: työnantajan edustajaksi ja työntekijäksi.
— Tiedän monen työn reunaehdot. Se on tärkeää realististen vaatimusten asettamisessa työlle.
Tärkeimmäksi työelämätaidoksi Harri listaakin kuuntelun, vaikka ideat eivät mieheltä itseltäänkään helposti lopu.
— Vaatii taitoa kuunnella muita. Maaliin voi päästä monella tavalla, eikä oma vaihtoehto ole aina paras. On osattava antaa myös muille mahdollisuus kertoa näkemyksensä. Atrialla työskentelee todella osaavaa ja fiksua porukkaa. Vaihtoehtoja ratkaisuihin voi olla monia, niistä on osattava punnita oikeat.
Kun Harri on puolestaan punninnut työnantajansa vahvuuksia pitkällä urallaan, ja omia motivaatiotekijöitään työuran jatkamiseksi samalla työnantajalla, nousee varmuus yhdeksi isoksi tekijäksi.
— Atria on varma ja turvallinen työnantaja. On myös ollut huikeaa seurata Atrian kehittymistä vuosikymmenten ajan. 26 vuottaa sitten tämä tontti oli aivan erilainen kuin nyt, samoin toiminta siinä. Onhan se sillä lailla mukavaa, kun olen saanut olla itse seuraamassa ja osana yhtiön toiminnan kehittämistä.
Kuvat: Tuukka Kiviranta