"Vastuullisuus on kaikkien Atrialaisten yhteinen asia"

”Salapoliisityötä, paljon lukemista ja vahvaa yhteistyötä läpi organisaation”, kuvailee Sanna Kivimäki työtään ulkopuoliselle. Hän on yksi Atrian kolmesta vastuullisuuspäälliköstä.

 

Vastuullisuustiimissä työskentelee kuusi asiantuntijaa, joiden työstä ei pysty kertomaan muutamalla lauseella. On myös turha kysyä, millainen on heidän tyypillinen työpäivänsä.

– Aika vauhdikasta tämä kyllä on. Vastuullisuus on laaja kokonaisuus, joka kattaa ympäristövastuun, sosiaalisen vastuun ja kestävän liiketoiminnan omassa toiminnassa ja koko arvoketjussa. Asioita on todella paljon, ja päivissä voi olla viisi tai kuusi kokousta, joissa käsitellään eri näkökulmia ja asioita, summaavat Sanna sekä kollegat Maria Hammarberg ja Teija Paavola.

 

Vastuullisuus on laaja kokonaisuus, joka kattaa ympäristövastuun, sosiaalisen vastuun ja kestävän liiketoiminnan omassa toiminnassa ja koko arvoketjussa.

 

Atrian vastuullisuustiimin muodostavat vastuullisuuspäällikkö Teija Paavola (vas.), vastuullisuuspäällikkö Sanna Kivimäki, vastuullisuusjohtaja Merja Leino, vastuullisuuspäällikkö Maria Hammarberg, ESGQ Officer Riikka Koskenranta sekä ESGQ Specialist Jaakko Luoma.

 

Kova paine EU:sta

Tiimiä vetää vastuullisuusjohtaja Merja Leino, ja sen tuoreimmat vahvistukset ovat Riikka Koskenranta ja Jaakko Luoma. ESGQ Officer Riikka aloitti marraskuussa työnsä toimitusketjun parissa. Jaakko on alkutuotannon ESGQ Specialist, eli kehittää alkutuotannon vastuullisuutta.

– Meitä vastuullisuuden asiantuntijoita on tarvittu lisää, koska esimerkiksi EU-tasolta tulee niin valtava paine regulaation (sääntely) lisääntyessä, ja läpinäkyvä tilintarkastettava kestävyysraportointi on tullut pakolliseksi. Myös asiakkaat edellyttävät useita erilaisia selvityksiä, Maria kertoo.

Atrian ensimmäinen vastuullisuusohjelma Atrian Kädenjälki julkaistiin vuonna 2011, mutta vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat olleet konsernin arvoja jo pitkään ennen sitä. Vastuullisuustiimi perustettiin vuonna 2019, kun Merja siirtyi   Atria Suomen valmisruokaliiketoiminnan vetovastuusta konsernin vastuullisuusjohtajaksi.

 

Läpinäkyvyyden mahdollistaja

Mitä sitten on vastuullisuus?

– Se on kestävää ja kannattavaa liiketoimintaa, jossa huolehditaan ympäristöstä, eläinten hyvinvoinnista, ja sosiaalisesta vastuusta sekä siitä, että toiminta on kaikkien lakien ja sitoumusten mukaista. Meidän tiimimme pitää huolta muiden atrialaisten avulla, että nämä asiat toteutuvat. Me olemme se organisaation osa, joka mahdollistaa läpinäkyvän vastuullisen liiketoiminnan ja esimerkiksi yhdessä viestinnän kanssa kertoo siitä eteenpäin, Sanna tiivistää.

 

”Me olemme se organisaation osa, joka mahdollistaa läpinäkyvän vastuullisen liiketoiminnan.”

 

– Myös Atrian liikekumppaneilta edellytetään vastuullisuusperiaatteiden noudattamista, eli meillä on vaatimuksia myös toimitusketjun suuntaan. Tässä työssä meitä ohjeistaa yritysvastuudirektiivi, jatkaa Riikka.

Atrialla on monta vastuullisuuteen liittyvää lisäarvotekijää, kuten antibioottivapaus-, tilajäljitettävyys- ja hiilijalanjälkilaskenta – kaikissa näissä projekteissa myös vastuullisuustiimi on saanut olla mukana. Kaikki tekeminen tapahtuu tiiviissä yhteistyössä Atrian eri osastojen asiantuntijoiden kanssa.

– Vastuullisuus on kaikkien meidän yhteinen asiamme ja jokaisen panoksella on merkitystä, he muistuttavat.

 

Taustakeskustelua ja edunvalvontaa

Atrian kaltaisen ison toimijan näkemys kiinnostaa viranomaisia ja lainvalmistelijoita. Vastuullisuustiimin asiantuntijat tekevät myös paljon vaikuttamistyötä ja käyvät aktiivista vuoropuhelua eri tahojen kanssa. Tiimin panos näkyy esimerkiksi pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa, erityisesti kestävyysnäkökulman kommentoinnissa.

– Keskustelemme paljon eri sidosryhmien, poliittisten päättäjien ja ministeriöiden kanssa, ja olemme mukana alan edunvalvontatyössä. Vaikutamme siihen, että lainsäädäntö ja regulaatiot kehittyisivät meidän toivomaan suuntaan, Teija kertoo.

 

Osaamista ja kokemusta

Tiimin vahvuuksia ovat monipuolinen osaaminen, asiantuntemus ja kova kokemus. Laaja-alaisuutta lisäävät erilaiset taustat ja koulutukset.

– Joskus kun luen tiimiläisten lähettämiä sähköposteja, ajattelen, että thank god, minulla on nämä ihmiset. He ovat kovia substanssiosaajia ja asiantuntijoita – ihan huippuluokan tekijöitä! Tiiminvetäjän roolissa on aika turvallinen olla, kiittää Merja.

Maria arvostaa kovaa keskinäistä luottamusta tekijöiden välillä.

– Me luotetaan toistemme osaamiseen, ja se näkyy meidän tekemisessämme.

– Ja vaikka tulisi minkälainen jäävuori vastaan ja hetki nikotellaan keskenämme, aina sieltä on noustu. Sellaisia asioita ei ole, joita emme pysty tekemään, toteaa Sanna.

 

”Me luotetaan toistemme osaamiseen, ja se näkyy meidän tekemisessämme.”

 

Jäävuori voi tarkoittaa monisatasivuisien selvityksien omaksumista, kääntämistä, ymmärtämistä ja tulkitsemista. Hommassa auttavat esimerkiksi Teijan tutkijatausta ja Marian intohimo standardien sisäistämiseen.

Yksi massiivinen ja haastava työmaa oli Pariisin ilmastosopimukseen perustuville, kunnianhimoisille SBTi- päästövähennystavoitteille haettu virallinen hyväksyntä. Hyväksyntä saatiin, mikä oli tiimille ikimuistoinen työvoitto.

– Jos joku meitä yhdistää, me kaikki nautitaan haasteista enemmän kuin pelätään niitä, he sanovat.

 

 

Teksti: Pirjo Latva-Mantila
Kuvat: Tuukka Kiviranta