Ruokahävikin vähentäminen teollisuudessa on mahdollista monin tavoin.
Atria hyödyntää tarkasti tuotteiden valmistuksessa syntyvät sivutuotteet. Elintarvikkeeksi kelpaavia ruhonosia, jotka eivät kuitenkaan ole kuluttajien suosiossa, ohjataan lemmikkieläinrehun valmistukseen. Teurastuksen sivutuotteita ja prosessissa syntyvää elintarvikehävikkiä taas käytetään turkiseläinrehun valmistukseen.
Hyvä pakkaus vähentää ruokahävikkiä ja on energiatehokas. Kuluttajien tarpeisiin sopivat pakkauskoot vähentävät kotitalouksissa pois heitettävää ruokaa. On myös tärkeää, että pakkauksesta löytyy kaikki kuluttajan ostohetkellä tarvitsema tieto kuten oikea pakkauskoko, sisältö, allergeenit, säilytys ja säilyvyys. Hyvä pakkaus myös suojaa tuotetta kuljetuksen aikana ja ostoskassissa. Atrian palkittu Easy Open -pack on esimerkki pakkauksesta, joka auttaa ruokahävikin vähentämisessä. Leivänpäällisrasiassa on uudelleensuljettava tiivis kansi, jonka ansiosta tuotteet pysyvät avatussa rasiassa kauemmin tuoreina.
Suunnitelmallisuus avuksi ruokahävikin vähentämiseksi arjessa ja juhlassa
Helpoin tapa vähentää ruokahävikkiä kotona on suunnitella ostokset hyvin. Jo kaupassa on hyvä miettiä, miten mahdolliset tähteet hyödynnetään viikon aikana.
Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen arjen kotikeittiössä:
- Tee ruokaa useammaksi päiväksi kerrallaan
- Suosi keittoja, pataruokia ja laatikoita, joiden maku paranee ajan myötä
- Suunnittele viikon ruokalista ja noudata sitä
- Mieti jo ruokalistan suunnitteluvaiheessa, miten voit hyödyntää tähteet
- Laske ruoan todellinen tarve annoskokojen avulla
Juhlatarjoilut synnyttävät usein erityisen paljon ruokahävikkiä, sillä tarjoilujen oikeaa määrää on vaikea arvioida suuremmalle joukolle. Etenkin jouluna ruoan määrään kannattaa kiinnittää huomiota ja ottaa huomioon jouluvieraiden erikoisruokavaliot. Annosmäärät ovat ohjeellisia ja lopulta annoskoot riippuvat syöjien ruokahalusta. Annoskoot auttavat kuitenkin tarjottavien ruokamäärien suunnittelussa ja hävikin estämisessä. Juhlatarjoilujen suunnittelussa kannattaa myös ottaa huomioon, miten monta ruokalajia illan aikana on tarjolla. Jos alkuruokapöytä on runsas, ei pääruokaa tarvita runsaasti jokaista ruokailijaa kohti.
Juhlatarjoilujen ohjeelliset annoskoot ruokailijaa kohti:
- Pääruoka, annos lihaa tai kalaa 150–200 g/annos
- Ylikypsää lihaa 100–120g/annos
- Kylmiä leikkeleitä 30–40 g/annos
- Jos alkuruokia on useita, pääruokalihaa tai -kalaa riittää 100–120 g/annos
- Savukalaa 70–100 g/annos
- Graavikalaa/kylmäsavukalaa 60 g/annos
- Lisäkesalaatteja 50 g/annos
- Tuoresalaatti 70 g/annos
- Lämmin lisäke 100 g/annos
- Keskikokoinen peruna 3 kpl/annos
- Keitto pääruokana 4-5 dl/annos
- Alkuruokakeitto 1,5-2 dl/annos
Lisätiedot:
Hanne Kortesoja, viestintäpäällikkö puh. 0400 638 839, hanne.kortesoja@atria.fi