LÄHTÖLAUKAUS EUROOPAN MAATALOUDEN SUUNNANMUUTOKSELLE KOHTI KIERTÄVÄÄ JA KESTÄVÄÄ POLKUA – URAAUURTAVA PROJEKTI KÄYNISTYNYT
Bryssel, 19.6.2017
Kesäkuun 1. päivä käynnistyi uusi projekti, SYSTEMIC, joka tarkoituksena on osoittaa, että ravinteiden talteenotto ja kierrättäminen biojätteistä, eläinten lannoista ja puhdistamolietteestä voi olla taloudellisesti järkevää.
Typpi, fosfori ja kalium ovat elintärkeitä kasvien kasvulle. Puolet EU-alueen peltoviljelyssä käytetystä fosforista ja typestä ovat peräisin uusiutumattomista lähteistä, kuten fosfaattikivestä, tai tuotettu prosesseilla, jotka kuluttavat paljon fossiilista energiaa, kuten maakaasua. Nykyisessä järjestelmässämme iso osa arvokkaista ravinteista hukataan polttoprosesseissa tai kaatopaikoille (kuten orgaaninen aine ja typpi) tai vesistöpäästöinä ympäristöön, mikä aiheuttaa rehevöitymisongelmia (typen ja fosforin kertyminen vesistöihin).
Tällainen järjestelmän tehottomuus yhdistettynä väestönkasvuun ja kotieläinsektorin laajentumiseen aiheuttavat vakavia vaikutuksia maahan, ilmaan ja vesien laatuun, ja uhkaavat siten EU:n maatalouden pidemmän aikavälin kestävyyttä. Ravinteiden talteenotto biojätteistä, ruoka- ja rehujätteistä, lannasta ja puhdistamolietteestä ja niiden uudelleenkäyttö voi muuttaa asiaa.
SYSTEMICin tavoitteena on vähentää riippuvuutta uusiutumattomista luonnonvaroista, alentaa kasvihuonekaasupäästöjä, vähentää maaperän, ilman ja vesien saastumista hyödyntämällä lannoitteita, jotka vastaavat kasvien tarpeita (sen sijaan, että orgaanisia jäännöksiä hyödynnettäisiin sellaisenaan suoraan) ja samalla auttaa kotieläintuottajia ja kaupunkialueita hallitsemaan jätevirtojaan nykyistä paremmin.
SYSTEMIC-projektissa näytetään ensimmäisen kerran viiden demolaitoksen avulla, miten jätteistä on mahdollista tuottaa taloudellisesti järkevästi korkealaatuisia ravinnetuotteita, jotka voidaan kierrättää takaisin kasvintuotantoon. Projektissa selviää, miten Euroopan biojätteiden, kotieläinten lantojen ja puhdistamolietteiden käsittely, voidaan siirtää seuraavalle tasolle ottamalla käyttöön uusia teknologioita energiantuotantoon ja ravinteiden talteenottoon.
Demolaitoksilta saadun kokemuksen perusteella projektiryhmä kehittää liiketoimintamalleja ja tukee niiden käyttöönottoa myös uusilla laitoksilla. Tällä tavoin ravinteiden talteenottotoiminta saadaan laajennettua kaikkialle Euroopan unionin alueelle, mikä edelleen helpottaa kiertotalouteen siirtymistä laajemminkin.
SYSTEMIC-konsortioon kuuluu 15 partneria. Projekti on saanut rahoitusta Euroopan Unionin Horisontti 2020 tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta (sopimus 730400).
Stichting Wageningen Research, Wageningen Environmental Research, Alankomaat
AMPower, Belgia
Groot Zevert Vergisting B.V., Alankomaat
Acqua & Sole S.r.l., Italia
Rika Biofuel Developments Ltd, Iso-Britannia
GNS - Gesellschaft für Nachhaltige Stoffnutzung mbH, Saksa
A-Tuottajat Oy, Suomi
ICL Fertilizers Europe C.V, Alankomaat
NIJHUIS WATER TECHNOLOGY BV, Alankomaat
PROMAN MANAGEMENT GMBH, Itävalta
UNIVERSITEIT GENT, Belgia
UNIVERSITA DEGLI STUDI DI MILANO, Italia
VLAAMS COORDINATIECENTRUM MESTVERWERKING, Belgia
EUROPEAN BIOGAS ASSOCIATION, Belgia
The Rural Investment Support for Europe (RISE) Foundation, Belgia
Koordinaattorin yhteystiedot lisätietoja varten:
Dr Oscar Schoumans,
http://www.systemicproject.eu
email: systemic@wur.nl
Yhteyshenkilö Suomessa:
Projektipäällikkö Teija Paavola/A-Tuottajat Oy,
email: teija.paavola@atria.com