Atria Nauta järjesti Tulevaisuuden emolehmä -seminaarin Seinäjoella 28.11. yhdessä Tuottava pohjalainen naudanlihantuotanto -hankkeen kanssa. Seminaari kokosi emolehmätuotannon kehittämisestä kiinnostuneet alan ammattilaiset eri puolilta Suomea kehitysteemojen ympärille.
Seminaarissa tärkeänä teemana oli nykyinen eläinaines ja sen kehittäminen toivottuun suuntaan. Pääpuhujana oli irlantilainen ICBF (Irish Cattle Breeding Federation) sonnitestiasemasta vastaava Stephen Conroy, joka kertoi liharotujen jalostusarvostelusta Irlannissa. Irlannissa lihakarjan jalostus pohjautuu genomiarvosteluihin ja tuotostietojen keruuseen.
Genomiarvostelulla ympäristöystävällisempiä nautoja
- Genomiarvostelu toimii. Se vähentää metaanipäästöjä ja parantaa emolehmätilojen kannattavuutta. Mitä parempaa yhteistyötä jalostusarvostelutietojen keräämisessä ja analysoinnissa voidaan tehdä kansallisesti ja kansainvälisesti, sitä paremmat tulokset saadaan. Irlannissa koko elinkeino, tutkimus ja neuvonta ovat tässä mukana, iloitsee Stephen Conroy.
Irlannissa genominen arvostelu tuottaa liharotuisille naudoille indeksit sekä vasikkatuotantoon että teuraskasvatukseen. Mullistavaa on se, että molemmat indeksit lasketaan sekä puhdasrotuisille että risteytyseläimille eli koko emolehmätuotanto hyötyy genomisesta arvostelusta.
- Suomessa on tavoitteena käynnistää lihakarjan genominen arvostelu. Mittava kansallinen tutkimushanke saa toivottavasti rahoituspäätöksen ensi vuoden alussa ja pääsemme lähivuosina hyödyntämään uusia menetelmiä eläinaineksen kehittämisessä, kertoo hankintajohtaja Sinikka Hassinen Atria Nauta -ketjusta.
Uusia mahdollisuuksia siitossonnien testaukseen Suomessa
Seminaaripäivän jälkeen seminaariin kokoontuneet jalostuskarjojen edustajat pääsivät tutustumaan uuteen Atria Tuottajien siitossonnikasvattamoon Kurikan Jalasjärvellä, Mikko Peuran tilalla. Jalostajat tervehtivät samalla kasvatustestiin lähettämiään sonnipoikia.
- Olemme todella tyytyväisiä uusiin mahdollisuuksiin ja toimintamalleihin, joita pystymme nyt toteuttamaan uudessa kasvattamossa. Kasvattamoon on juuri asennettu ruokinnan mittauslaitteisto, jolla saamme ensi kertaa kerättyä tietoa siitossonnien syönnistä ja sen muuntumisesta kasvuksi. Ruokintakustannusten ja ympäristökuorman vähentämiseksi on välttämätöntä tietää, minkälaista eläinainesta käytämme, summaa hankintajohtaja Sinikka Hassinen.
Lisätietoja: Kehityspäällikkö Susanna Vehkaoja, Atria Nauta, p. 040 750 5167