Atria.com logo

Uutuus jota on pakko kokeilla

11.1.2021

Vastaa rehellisesti: Oletko koskaan kokeillut jotakin vastentahtoisesti ja puolipakolla, vain todetaksesi kokeilun jälkeen että "itseasiassa tämähän olikin ihan toimiva juttu”?

Viime vuoden tärkein oppi ei liity etätyöhön, ruoan verkkokauppaan eikä edes kasvomaskeihin. Vuonna 2020 jokainen on joutunut kokeilemaan - enemmän tai vähemmän pakotetusti - jotain uutta, arvioimaan sen toimivuutta ja ottamaan uuden, toimivaksi todetun asian osaksi arkea. Etätyötä kokeilleet tietävät täsmällisesti sen soveltuvuuden omaan arkeen, eikä kasvomaskien kulutus tule milloinkaan palaamaan koronaa edeltävälle tasolle. Kokeilun kautta opitun asian käyttöönottoa huomattavasti vaikeampaa on pakottaa itsensä jatkuvasti uusin kokeiluihin.  

Vuonna 2020 jokainen on joutunut kokeilemaan - enemmän tai vähemmän pakotetusti - jotain uutta, arvioimaan sen toimivuutta ja ottamaan uuden, toimivaksi todetun asian osaksi arkea.

Jatkuva sopeutuminen ja kehittyminen muuttuu vähemmän tuskalliseksi, jos siitä tekee itselleen osan arkea. Itsensä kiusaamisen muuttaminen rutiiniksi onnistuu parhaiten, kun löytää oikean rytmin. Sen löytäminen voi olla aluksi vaikeaa, mutta kokemus tuo nopeasti varmuutta. Parhaiten oikean rytmin löytää aloittamalla riittävän pienistä asioista. Kameran pitäminen päällä Teams-palavereissa, yhden positiivisen palautteen antaminen päivässä tai kaiteesta kiinni pitäminen portaissa ovat pieniä, mutta konkreettisia asioita, joilla omaa ja muiden hyvinvointia on helppo parantaa. Ratkaisevaa ei lopulta ole päämäärä tai keinot, vaan säännöllisyys ja oikean kokoiset välitavoitteet. Kun jotain asiaa on onnistuneesti kokeillut kahden viikon ajan, on aika siirtyä uusiin, aktiivista pinnistelyä vaativiin kokeiluihin.

Onnistuneita kokeiluja huomattavasti tärkeämpää on ymmärtää epäonnistuneiden kokeilujen merkitys. Niiden kautta syntyy arvokasta tietoa keinoista, tavoitteista ja oman mukavuusalueen rajoista. Jos positiivisen palautteen antaminen tai kaiteesta kiinni pitäminen on haastavaa, joutuu miettimään juurisyitä ja uusia sopivampia välitavoitteita. Epäonnistunut kokeilu on myös merkki aidosta halusta luoda jotakin uutta. Parhaimmillaan epäonnistunut kokeilu johtaa - pienen mutkittelun jälkeen - vielä suurempaan onnistumiseen. 

Onnistuneita kokeiluja huomattavasti tärkeämpää on ymmärtää epäonnistuneiden kokeilujen merkitys. Niiden kautta syntyy arvokasta tietoa keinoista, tavoitteista ja oman mukavuusalueen rajoista.

Tänä vuonna uusiin kokeiluihin sysää todennäköisesti jokin muu kuin COVID-19, joten nyt on sopiva hetki kysyä itseltäsi, haluanko kouristella muutoksen tahtiin vai kätilöinkö itse oman rytmini? 

Jaa