Atria.com logo

Täyttä päivää kanojen hyvinvoinnin eteen

11.10.2024

Alatalon tilalla Nurmossa aloitettiin siipikarjan kasvatus jo 48 vuotta sitten. Nykyinen isäntä Petri Yli-Soini on laajentanut toimintaa, mutta kanojen hyvinvoinnista ei ole tingitty piiruakaan. Eläinten hyvä hoito on hänelle kunnia-asia. 

Petri Yli-Soini on vastannut Alatalon tilan kanaloista ja muista töistä jo 24 vuoden ajan ja oppinut, että maanviljelijä todella on säiden armoilla. On koettu tulipalopakkaset, hirmuhelteet ja sadekaudet. Kun sukupolvenvaihdos tehtiin 2001, seuraavana suvena Suomen ylle pysähtyi trooppinen säärintama: ilma oli kostea ja lämpömittari kipusi lähes 35 asteeseen. Siitä tuli oikea tulikoe nuorelle kanatilan isännälle. 

– Silloin sanottiin, että maapallolla on nyt niin kuuma kuin voi olla. Asettihan se omat haasteensa kanankasvatukselle, mutta niin vain selvittiin, tuumaa isäntä, joka oli neljävuotias, kun ensimmäiset kanat vuonna 1976 tulivat kotitilalle.  

Petri Yli-Soini on Alatalon 15. isäntä. Tilan historiaa on selvitetty vuoteen 1626 asti. 

Munasta kanaksi  

Kolmessa kanalassa kipittää yhteensä 75 000 lintua, joita Petri Yli-Soini hoitaa yhdessä puolisonsa Marjo Yli-Soinin kanssa. Myös 80-vuotias Matti-isä on edelleen apuna lintujen hoidossa.  

Yli-Soinit asuvat kanaloiden naapurissa, muutaman sadan metrin päässä. Työmaalle on sekä näkö- että nettiyhteys, mutta kanojen hoito vaatii joka päivä myös fyysistä läsnäoloa.  

Viiden viikon kasvatusjakso alkaa, kun aamulla kuoriutuneet untuvikot saapuvat tilalle. Munat ovat peräisin munitukseen erikoistuneilta Atrian sopimustiloilta. 

– Munat kerätään ja toimitetaan Atrian hautomolle, jossa niitä haudotaan kolmen viikon ajan. Untuvikot tuodaan meille ja muille tiloille heti kuoriutumisen jälkeen, ja ne ovat silloin vain muutama tunnin ikäisiä, Yli-Soinit selvittävät. 

Aina ennen uuden kasvatuserän saapumista kanalat on pesty ja desinfioitu perusteellisesti. Lattialla on turvepehku, jonka päälle vesijohtojen viereen on levitetty paperit ja niiden päälle rehua. Sadan kappaleen laatikoissa tilalle matkustavat untuvikot kaadetaan papereiden päälle, ja ne alkavat saman tien opetella syömistä ja juomista.  

Isäntäväki käy ensimmäisen päivän aikana useita kertoja varmistamassa, että tulokkaat saavat hyvän alun.  

– Untuvikot ovat tosi uteliaita ja tutustuvat innoissaan toisiinsa ja meihin, Marjo Yli-Soini kuvailee. 

Valppautta ja varallaoloa  

2,5 viikon ikäisenä kanat painavat jo yli 700 grammaa, ja viidessä viikossa painoa kertyy liki 2,5 kiloa.  

Valppautta ja jatkuvaa varallaoloa vaaditaan koko kasvatuksen ajan. Isännän mukaan joka hetki jonkun on oltava huutohollin päässä.  

– Tosi paljon seurataan vedenjuontia, sillä se kertoo miten kana syö. Ruokintaa ja ilmanvaihtoa säädetään sen mukaan, miten kanat kasvavat.  

Kasvatuksessa kaikki asiat tehdään huolellisesti ja aina samalla tavalla. Jos jokin, pienikin asia menee rikki, se korjataan heti eikä tunnin päästä. Kanalat on automatisoitu niin, että vikailmoitukset saapuvat herkällä seulalla puhelimeen.  

– Jos esimerkiksi rehunkuljetin vuotaa, rehua voi päästä maahan, mikä houkuttelee villilintuja ja jyrsijöitä, jotka levittävät erilaisia sairauksia. Siksi vika on korjattava välittömästi. 

Petri Yli-Soini on ensimmäiseltä ammatiltaan eläinlääkäri, ja tilanpidon rinnalla hän toimi Atrialla eläinlääkärinä yli kymmenen vuotta. Nykyistäkin työtään hän tarkastelee usein mikrobien näkökulmasta. Hygieniasta ei tingitä millin vertaa ja kemikaalien käytön pitää perustua tieteeseen.  

Kanalaan kun mennään, kaikki vaatteet alushousuja lukuun ottamatta riisutaan pois ja vaihdetaan suojahaalariin. Käsissä on kertakäyttöhanskat ja päässä lakki, sillä siipikarjalle vaaralliset virukset voivat elää pitkään myös hiuksissa.  

Juuri pitkälle viety huolellisuus ja hyvä hygienia ovat tae sille, että enempää Alatalon kuin muitakaan Atrian kanoja ei tarvitse lääkitä antibiooteilla.  

– Missään muualla maailmassa ei kanoilla ole tarttuvia tauteja yhtä vähän kuin Suomessa. Meillä on pitkä tautien vastustamisen perinne. Samalla kun on alettu torjua salmonellaa, on torjuttu kaikkia muitakin eläintauteja.  

– Ennaltaehkäiseviä toimia tehdään ketjun joka vaiheessa. Tätä on tehty johdonmukaisesti ja järjestelmällisesti jo 40 vuotta, Petri Yli-Soini tietää. 

Jäljet johtavat tilalle  

Kun kanat viiden–kuuden viikon ikäisinä lastataan kahdeksaan täysperävaunurekkaan ja kuljetetaan Atrian tehtaalle, samana tai seuraavana päivänä kaupasta saa jo Alatalon tilan kanaa. Jäljet todella johtavat sille tilalle, jonka nimi pakkaukseen painetaan.  

Yli-Soinit tuntevat työstään suurta ylpeyttä, mutta vain hetken, sillä seuraavat tehtävät odottavat jo kanalan ovella: Turpeet viedään pois ja tehdään perusteellinen siivous lattiasta kattoon. Lopuksi tilat vielä desinfioidaan. Vakituinen työntekijä hallitsee pesu- ja kaikki muutkin hommat. Apuna häärää AMK-harjoittelija Antti.  

Noin kahden viikon kasvatustauon aikana tehdään myös tarvittavat remontit.  

– Jos ehditään, siinä pidetään parin päivän huiloohetki. Muutenhan meidän työmme on sellaista, että joka päivä on yksi ja sama tiistai, isäntä nauraa. 

Tuottajan päivä:  

05:00 Yksivuotias dandiedinmontinterrieri Alma herättää emäntä Marjon.  

07:00 Uusi herätys, kahvinkeitin päälle ja puuro kiehumaan. Odotellessa tarkistetaan iPadista, miltä kanaloissa näyttää.  

08:00 Aloitetaan kierrokset kolmessa kanalassa. Tarkkaillaan 2,5-viikkoisten lintujen vointia silmämääräisesti ja poistetaan elinkelvottomat yksilöt.  

09:00 Irrotetaan jättipuhaltimien kansia ja valmistaudutaan ilmanvaihdon lisäämiseen.  

09:30 Analysoidaan tuotannonseurannasta saatavia tietoja, kuten rehun ja viljan kulutusta, vedenjuontia ja painon kehitystä.  

10:30 Piipahdetaan Koskenkorvalla A-Rehun kaupassa hankkimassa täydennyksiä, kuten saippuaa ja hengityssuojaimia.  

11:30 Lounastauko, samalla soitetaan pari puhelua, muun muassa tulevasta kanalan oviremontista.  

12:30 Peltotyöt on saatu kunnialla päätökseen, joten irrotetaan paripyörät traktorista.  

14:00 Marjo leikkaa nurmikot päärakennuksen ympäriltä.  

16:00 Toinen kierros kanaloissa alkaa, varmistetaan, että kaikki toimii.  

18:00 Tulevana viikonloppuna on koiranäyttely, joten Marjo vie Alman trimmaukseen. Petri jää tutkimaan kanaloiden parametreja sekä kirkkoneuvoston esityslistaa.  

23:00 Kanaloiden kuulumiset tarkistetaan iPadilta ennen nukkumaanmenoa. Kaikki on hyvin, joten nukkumatti voi saapua.  

Teksti: Pirjo Latva-Mantila | Kuvat: Santeri Jutila  

Lue Hyvä Ruoka -asiakaslehti 2/2024 täältä.
Lue myös: Joka puraisussa maistuu laatu ja suomalaisuus

Jaa

Takaisin uutishuoneeseen