Atria.com logo

Ulkomaalaisvahvistuksia tarvitaan suomalaisessa työelämässä kuten urheilussa

30.10.2024

Olimme jo vuosia keskustelleet Atrian tavasta rekrytoida lisää muunkielisiä työntekijöitä. Loppuvuodesta 2022 päätimme, että nyt on oikea aika, ja aloimme suunnitella, miten etenemme.

Atrialla on hieno ja pitkä historia työnopastuksesta, joten uskalsimme lähteä suunnittelemaan rekrytointikoulutusta, jossa työssäoppimisella on tärkeä rooli. Meillä jokaisella uudella tuotannon työntekijällä on kahden viikon perehdytysjakso nimetyn työnopastajan kanssa. Uskomme, että työ opitaan tekemällä. Lisäksi työn kautta tutustutaan työkavereihin. Hyvä perehdytys on hyvää perehdytystä riippumatta työkielestä.

"Lähtökohtaisesti ajattelemme, että kaikki Atrialle rekrytoitavat työntekijät ovat tasa-arvoisia."

Lähtökohtaisesti ajattelemme, että kaikki Atrialle rekrytoitavat työntekijät ovat tasa-arvoisia. Se tarkoittaa, että kriteerit ja sertifikaatit ovat samat suomenkielisille ja muunkielisille. Muunkielisten perehdytysjakso voi olla hieman pidempi, ja suomen kielen oppimiseen tarjoamme tukea.

Millainen sitten oli koulutuksemme toteutusmalli? Koulutus, jota kutsuimme pidennetyksi perehdytykseksi, sisälsi suomen kielen opintoja, hygieniaosaamistodistukseen vaadittavat asiat ja Työturvallisuuskortin. Oli työkulttuuriopintoja sekä ruoantuotantoprosessien opettelua teoriassa ja käytännössä. Tässä yhteistyökumppanimme oli Sedu Education. Tärkeä osa valmennusta oli työskentely tuotannossa.

Mitä opimme tästä valmennuksesta? Koska olemme olleet kuskin paikalla niin valmennuksen rahoituksessa, rekrytoinnissa, koulutuksessa kuin perehdytyksessäkin, meillä on tieto, miten tällainen prosessi toteutetaan. Tiedämme myös missä ovat pullonkaulat tai mitä täytyy tehdä toisin. Lisäsimme ohjelmaan esimerkiksi suomen kielen opintoja.

"Kun onnistumme perehdytyksessä, saamme yhä enemmän hyviä hakijoita."

Kun onnistumme perehdytyksessä, saamme yhä enemmän hyviä hakijoita. Puskaradio on nimittäin erittäin tehokas – äidinkielestä riippumatta.

Saattaa kuulostaa kliseeltä, mutta muista kulttuureista tulevat työntekijät vahvistavat hyvää tunnelmaa töissä. Työntekijät ja esihenkilöt ovat olleet erittäin avuliaita ja ratkaisukeskeisiä. Jos ja kun ei aina ole yhteistä kieltä, niin jos on tahtoa, löytyy myös ratkaisu.

Kun me Suomessa puhumme tänne tulevista urheilijoista, urheilulajeista ja pelaajista, he ovat ”ulkomaalaisvahvistus” – Miksi emme käyttäisi tätä termiä myös muussa työelämässä?

Mitä olemme oivaltaneet laajemmin?

  • on edettävä pienin askelin; tärkeintä on lähteä liikkeelle ja kokeilla
  • kaikki osapuolet on otettava mukaan (työntekijät, työyhteisö, esihenkilöt)
  • kuuntele muiden yritysten kokemuksia – hyödynnä parhaat vinkit
  • jokaisella yrityksellä on oma kulttuurinsa – sitä kannattaa kuunnella

Ja lopuksi: ihminen on samanlainen äidinkielestä riippumatta. Meitä kaikkia yhdistää kolme asiaa: haluamme tehdä työtä, jolla on tarkoitus; haluamme hallita työtehtävämme ja me kaikki haluamme olla osa työyhteisöä. Tämä pätee myös ulkomaalaisvahvistuksiin!

Lue lisää Atrian rekrytointivalmennuksesta kansainvälisille työnhakijoille

Blogikirjoitus on julkaistu alun perin Elintarviketeollisuusliiton sivuilla.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Kaija Ketola-Annala

Kaija työskentelee henkilöstön kehittämispäällikkönä. Hänestä on erityisen mukavaa että riippumatta siitä, missä hän kulkee, työssään tai vapaa-ajalla, Atria tunnetaan aina. Ihmisillä on paljon hyviä ja mielenkiintoisia muistoja Atrian tuotteista ja ruokahetkistä. Tilannekomiikka sekä hyvät tarinankertojat saavat Kaijan hymyilemään. Läsnäolon taitoa Kaija haluaisi itsessään kehittää. Erityisen hyvä Kaija on omien lastensa äitinä ja vapaa-ajalla hän rentoutuukin parhaiten perheensä ja ystäviensä parissa. Kaijan ruokabravuuri on lasagne, mutta arjen pelastuksena toimii hunajamarinoidut broilerinsuikaleet. Kaija palkittiin Atrian vuoden 2018 somettajana.

Lue kirjoittajan muita blogeja