Atria teki vuonna 2019 Baltic Sea Action Groupille viisivuotisen Itämeri-sitoumuksen, jonka tavoitteena oli parantaa ympäristökestävää ruokaketjua ja kotieläintuotantoa yhdessä Atrian sopimustuottajien ja A-Rehun sopimusviljelijöiden kanssa. Sitoumus oli osa Atrian vastuullisuusstrategiaa, jolla Atria tähtää hiilineutraaliin ruoantuotantoon ja ruokaketjun ympäristövaikutusten vähentämiseen.
Atrian viisivuotinen sitoumus koostui kolmesta osasta:
1. Atria sitoutuu vähentämään kotieläintuotannon ympäristövaikutuksia mm. optimoimalla ruokintaa, hyödyntämällä elintarviketeollisuuden sivuvirtoja, parantamalla ravinteiden kiertoa ja hyödyntämällä tutkimustietoa tilojen tuotannon kehittämiseksi.
2. Atria kehittää kotieläintilojen ja kasvinviljelytilojen välistä yhteistyötä, jonka tavoitteena on ravinteiden kierrätyksen tehostaminen lannankäyttöä kehittämällä, nykyisen peltopinta-alan tehokkaampi hyödyntäminen, turvepeltojen kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen, kotimaisten valkuaiskasvien viljelyn lisääminen ja viljelykiertojen edistäminen.
3. Atria edistää maaperän kasvukuntoa ja hiilensidontaa parantavien viljelymenetelmien käyttöönottoa kotieläin- ja kasvinviljelytiloilla kouluttamalla omia asiantuntijoita ja tuottajia sekä viestimällä parhaista käytännöistä ja tutkimustuloksista.
– Saavutimme tällä viisivuotiskaudella huimia edistysaskelia. Esimerkiksi soijan käyttö sian ja broilerin rehuissa väheni merkittävästi, minkä mahdollisti erityisesti kotimaisen herneen viljelyn edistämiseksi tekemämme työ. Lisäksi panostimme ympäristökestävän peltoviljelyn ja laiduntamisen kehittämiseen ja osaamisen jalkauttamiseen monin eri tavoin. Nämä kehitysharppaukset tulevat näkyviksi myös tilakohtaisten hiilijalanjälkilaskelmien kautta, kertoo Atrian vastuullisuuspäällikkö Teija Paavola.
– On ollut ilo seurata, miten Atria on kehittänyt toimintaansa sitoumuksen aikana. Esimerkiksi ravinteiden tehokkaammalla kierrättämisellä, maaperän kunnosta huolehtimisella ja kotimaisten valkuaiskasvien valitsemisella tuontisoijan sijaan vaikutetaan suoraan Itämeren ja ympäristön tilaan. Atrian kaltaisen toimijan esimerkki vaikuttaa myös laajempaan muutokseen ruokajärjestelmässä, toteaa BSAG:n strategiajohtaja Pieta Jarva.
– Sitoumuskausi päättyi, mutta työ ympäristökestävän ruokaketjun ja kotieläintuotannon eteen yhdessä sopimustuottajiemme kanssa jatkuu. Tavoitteenamme on esimerkiksi vähentää soijan käyttöä edelleen sitä mukaa, kun korvaavia valkuaislähteitä on saatavilla, sekä panostaa peltoviljelyn kehittämiseen entistä kokonaisvaltaisemmin. Olemme todella tyytyväisiä yhteistyöhön BSAG:n kanssa ja sitoumuksen tuomista hyödyistä omaan toimintaamme, sanoo Paavola.
Lisätietoja:
Teija Paavola
Vastuullisuuspäällikkö, Atria Suomi Oy
teija.paavola@atria.com
puh. 050 466 3022
Pieta Jarva
Strategiajohtaja, Baltic Sea Action Group
pieta.jarva@bsag.fi
puh. 050 338 1096
Baltic Sea Action Group (BSAG) on voittoa tavoittelematon säätiö, joka toimii Itämeren pelastamiseksi maalla ja merellä – siellä, missä vaikutus on suurin. Tavoitteena on palauttaa Itämeren hyvä ekologinen tasapaino muuttuvissa ilmasto-olosuhteissa. BSAG suojelee Itämerta, torjuu luontokatoa ja hillitsee ilmastonmuutosta laajassa yhteistyössä tutkijoiden, yritysten, päättäjien, viranomaisten ja viljelijöiden kanssa. Uudistavan maatalouden, vastuullisen merenkulun sekä meriluonnon monimuotoisuuden edistäminen ja metsätalouden vesistövaikutusten hillintä ovat säätiön uusimpia keinoja Itämeren auttamiseksi.
bsag.fi