Kiinalainen juttu – ruokakulttuuria yli rajojen
![IMG_1393.jpg](/contentassets/a0a655dccd8a45b6aa6069f1673237de/img_1393.jpg?preset=half)
Ensiaamenet Kiinan ruokakulttuuriin ja viennin yhteistöihin lausuttiin kohdallani 2018, kun Atria oli toimittanut sianlihaa maahan jo vuoden verran. Vuosi 2019 kääntyi kiinalaisessa kalenterissa sian vuodeksi, joka sopi teemaan paremmin kuin hyvin, ja tästä intoutuneena Atria teki mediaponnistuksen Helsingin ytimen ydintalvessa.
Toimin tuolloin itse Atria Mestarina ja sain toimeksiannoksi valmistaa kiinalaiseen kulttuuriin vivahtavan annoksen vajaalle kolmelletuhannelle vieraalle tarjoiltavaksi. Perinteiltäni olen varsin haute cuisine -keskeinen, ja tämä projekti olikin oikeastaan ensimmäinen varsinainen haaste tutustua toiseen ruokakulttuuriin. Hikihän siinä melkein tuli, kun kylmiltään lähdettiin uimaan syvään päätyyn ja etsimään sopivaa ratkaisua niin väkimassaan kuin laatuun ja autenttisuuteenkin suhteutettuna.
Tästä ei yksin selvittäisi.
Lopulta yhteistyö Fine Foodsin avuliaan henkilökunnan ja talon sisältä löytyvän timantinkovan tiedon kanssa löi läpi, ja saavutimme varsin oivan lopputuloksen: Prässättyä porsaankylkeä, sielun syvyyksissä sykkivää ankanrasvalla aateloitua tummaa ja täyteläistä lientä sekä nahkarouhetta. Äkkivääränä suomalaisuutena lopuksi tujaus rosmariinia ja tyrniä.
"Monelle heistä olikin vallan ihmetys, että annoksen takana oli hämäläinen Golem, eikä ihka-autenttinen kiinalainen kokki."
Annos osoittautui jopa niin onnistuneeksi, että läikäytti kyyneleitä kiinalaisasiakkaiden silmiin. He kertoivat ruoan maistuvan prikulleen samalta kuin äidin kaukana kotona valmistama. Monelle heistä olikin vallan ihmetys, että annoksen takana oli hämäläinen Golem, eikä ihka-autenttinen kiinalainen kokki. Yksi parhaista saamistani palautteista koskaan.
Ennen eteenpäinmenoa olisi rikos olla huomioimatta muita sen aikaisia Atria Mestari -kollegoita, jotka olivat kanssani hytisemässä keittopatojen ääressä. Stetson päästä, sillä ilman teitä moni keikka olisi jäänyt tekemistä vaille vajaaksi.
Possunkylkeä kaurapuurolla
Pikakelaus nykypäivään: Minua pyydettiin osallistumaan Ruokatiedon masinoimaan EU-projektiin, jossa tuotettiin videomateriaalia Kiinan sosiaaliseen mediaan. Suomalaisista yrityksistä olivat mukana Atria ja Valio, joten raaka-aineet olivat viimeisen päälle. Videoille päätyi hauskoja suomalaishenkisiä annoksia hitusella aasialaisia makuja, ja jälleen todistettiin se, että ruokakulttuurimme taipuu vaivatta myös vallan toiseen makumaailmaan.
"Ruoka on kulttuuria ja kulttuuri puolestaan rajojen yli kulkevaa mielihyvää siinä missä vaikkapa musiikki ja maalaustaide."
Possunkylkeä kaurapuurolla, paahdetulla voilla ja juustolla aiheutti monikansallisessa kuvausryhmässä huokailuja, friteerattu maito ihastusta ja vanha kunnon sienimokko chilillä sekä kookosmaidolla ilon huudahduksia. Ruoka on kulttuuria ja kulttuuri puolestaan rajojen yli kulkevaa mielihyvää siinä missä vaikkapa musiikki ja maalaustaide.
Projektiin liittyen pääsin myös illastamaan kiinalaisten median edustajien kanssa, jotka vierailivat matkansa aikana myös Atrian Nurmon tuotantolaitoksella. Ilta kulki raiteillaan kuin hyvien tuttujen kanssa. Tarinaa iskettiin, keskusteltiin ruoasta ja ajatuksia sekä kokemuksia vaihdettiin. Välillä katseltiin valokuvia lumiselta pellolta nousevasta usvasta ja todettiin maiseman olevan kuin unta.
Olenpa tavannut kiinalaisia vieraita sitten Helsingin purevassa pakkasessa, kansainvälisillä messuilla, ravintolan pöydässä tai kameran edessä ja takana, ovat he aina olleet mitä miellyttävintä ja kohteliainta seuraa. Oli kaikki tämä itselle unen utua tai ei, on ollut etuoikeus tutustua tähän kulttuuriin, ihmisiin sekä ruokaan, ja sydämen lämpimällä sylillä odotan uusia tapaamisia ja positiivisia haasteita.