Atria.com logo

Kymmenen syytä valita suomalaista ruokaa

02.4.2025

Ympäristökysymykset, turvallisuus, eläinten hyvinvointi ja yhteiskunnalliset vaikutukset – syitä suomalaisen ruoan valintaan on monia. Ainakin kymmenen!

1. Suomalainen ruoka on puhdasta ja turvallista

Ruoan puhtaus ja turvallisuus ovat kansainvälisesti vertailtuna Suomessa selkeästi omaa luokkaansa. Sen tekevät ruokaketjun osaavat ammattilaiset aina alkutuotannosta lähtien.

Yksi kansainvälinen bioturvauhka on lisääntyvä antibioottiresistenssi. Atrialla onkin tehty pitkäjänteistä vastuullisuustyötä edistämällä tuotantoeläinten täysin antibioottivapaata kasvatusta. Kaikki atrialainen broileri on kasvatettu Suomessa täysin ilman antibiootteja. Salmonellaa esiintyy suomalaisessa ruokaketjussa erittäin harvoin.

Suomen pohjoisten olosuhteiden, kuten kylmien talvien, ansiosta erilaisten kasvitautien ja -tuhoojien ilmentyvyys on pienempää kuin kansainvälisesti. Näin myös torjunta-aineiden käyttö ja niiden jäämät ovat vähäisempiä.

Karjalanpaisti.jpg

2. Jäljitettävyys: tiedät mistä ruokasi tulee

Suomalainen ruokaketju on poikkeuksellisen avoin ja jäljitettävä. Atrialla tuotteiden alkuperä voidaan jäljittää tilalle ja eläinryhmään asti. Tämä varmistaa tiedon raaka-aineiden alkuperästä antibioottien käyttöön.  Atria toi markkinoille ensimmäiset tilajäljitettävät kanatuotteet jo 10 vuotta sitten, ja valikoima on laajentunut myös nauta- ja sikatuotteisiin.

3. Eläimet voivat hyvin

Atrian koko ruokaketjussa eläinten hyvinvoinnista huolehditaan valvotusti. Käytössämme on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen dokumentoitu terveydenhuoltojärjestelmä, joka keskittyy eläinten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen ennakoidusti.

Kun eläimet voivat hyvin, niitä ei tarvitse lääkitä turhaan.

Eläinten terveys ja hyvinvointi perustuvat ensisijaisesti sopimustuottajiemme ammattitaitoon, eläinten hyvään hoitoon, suunniteltuun ruokintaan ja olosuhdehallintaan. Eläinten hyvinvointi on tuottajien toimeentulon edellytys. Atria on laatinut tuottajien avuksi eläinlajikohtaiset tuotanto-ohjeet, joissa on selkeät ohjeistukset eläinten jalostukseen, ruokintaan, kasvatusoloihin ja terveydenhuoltoon liittyen. Tuottajien edellytetään noudattavan ohjeistuksia, ja toimintaa valvotaan eläinlääkärin tarkastuskäynneillä 1–12 kuukauden välein. Kun eläimet voivat hyvin, niitä ei tarvitse lääkitä turhaan.

Sopimustuotantotiloille maksetaan hyvinvointikorvauksia eläinten hyvinvointia parantavista toimenpiteistä, jotka ylittävät lakisääteiset vaatimukset.

laidun.jpg

4. Huoltovarmuus pysyy yllä

Suomen huoltovarmuuteen liittyvät kysymykset ovat nousseet julkiseen keskusteluun epävakaassa maailmantilanteessa. Kotimainen tuotanto tukee huoltovarmuutta, vähentää riippuvuutta tuontiruoasta ja varmistaa, että suomalaisilla on saatavilla ravitsevaa ruokaa myös kriisien aikana.

Kannattavalla ruokaketjulla Atria kantaa yhteiskunnallista vastuutaan ja osaltaan turvaa ihmisten mahdollisuuden saada riittävästi turvallista ja ravitsevaa ruokaa.

5. Suuri työllistävä vaikutus

Kansantaloutta ajatellen ruoantuotanto on yksi merkittävimpiä aloja Suomessa. Ruokatiedon mukaan ruoka-alalla toimii Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, joka tarkoittaa 12 % työllisistä, 9 % arvonlisästä ja 10 % veroista! Ruoantuotanto luo siis ympärilleen elinvoimaa ja tuo verotuloja, jotka kohdistuvat suomalaisten hyödyksi.

6. Suomalainen ruoka on ratkaisu ilmastokysymyksiin

Suomalaisessa ruokaketjussa etsitään jatkuvasti keinoja vähentää ympäristövaikutuksia. Atria on sitoutunut vähentämään hiilidioksidipäästöjään, ja sen tavoitteena on hiilineutraali ruokaketju. Suomalaisella tuotannolla on pienemmät ilmastovaikutukset verrattuna kansainväliseen tasoon, ja kotimaisia rehukomponentteja, kuten kauraa, hernettä ja rypsipuristetta, käytetään tuontisoijan sijaan eläinten ruokinnassa.

Teemme tiivistä yhteistyötä alan tutkimuksen kanssa.

Meille Atrialla on tärkeää tuntea perin pohjin, miten ruokaketju kokonaisuudessaan toimii ja millaisia ympäristövaikutuksia siihen liittyy. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että teemme tiivistä yhteistyötä alan tutkimuksen kanssa.

traktori ja puimuri.jpg

7. Perhetilat ruoan takana

Eläimet kasvavat perhetiloilla, joilla useammalla on taustalla perheyritys. Nämä ammattitaitoiset tuottajat tuottavat ruokaa tehokkaasti, mikä tarkoittaa kestävää tuotantoa energiatehokkaine ratkaisuineen. Teollisen tehotuotannon sijaan voidaan siis puhua ruuan tehokkaasta tuotannosta.

Perhetilojen tuottajat ovat kiinnostuneita alan koulutuksista, teknologian kehityksestä ja erilaisista innovaatioista, kuten biokaasun kaltaisista uusista kiertotalousratkaisuista.

8. Muiden maiden luonnonvaroja ei kuluteta

Suomessa ruoantuotanto on ekologisesti vastuullista, sillä maamme olosuhteet tukevat kestävää viljelyä. Suomen maapinta-alasta vain kahdeksan prosenttia on peltoa, ja märehtijöiden avulla saadaan arvokkaita proteiineja myös nurmiviljelmiltä. Runsaat sateet ja vesivarat turvaavat tuotannon. Monilla alueilla maailmassa tuotanto kuormittaa ympäristöä enemmän, sillä viljelymaata ja vettä on niukasti. Suomen rooli on huolehtia omasta ruuantuotannostaan ja tuottaa ruokaa myös vientiin hyödyntäen kestävästi luonnonvaroja.

9. Ruoka-ala voi kehittyä

Valitsemalla suomalaista ruokaa ostoskoreihin ruoka-alan kehittyminen kotimaassamme yhä edelleen on mahdollista. Tuotekehitystä, uusia innovaatioita ja kestäviä ratkaisuja kehitetään koko ajan, sillä uutta tutkimusta tulee jatkuvasti.

10. Muista Atria- ja Hyvää Suomesta -merkit

Lihan alkuperä on aina kunnia-asia Atrialle. Atria-merkki on tae siitä, että myytävä sian-, naudan-, broilerin- ja kalkkunanliha on aina suomalaiselta tilalta. Tilan nimi pakkauksissa kertoo lihan alkuperän.

Suomalainen ruoka on helppo tunnistaa Hyvää Suomesta -merkistä, joka takaa, että elintarvike on valmistettu Suomessa kotimaisista raaka-aineista.

Jaa

Takaisin uutishuoneeseen