Vastuullisissa hankinnoissa on huomioitava taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen vastuu. Se vaatii sitoutunutta hankintaorganisaatiota sekä sääntöjä, ohjeita ja niiden valvontaa.
Yrityksen hankintaprosesseja säätelee EU-direktiivi CSDD (Directive on Corporate Sustainability Due Diligence), joka ohjaa ja velvoittaa yritykset noudattamaan toimitusketjussaan asianmukaista huolellisuutta. Direktiivin tarkoituksena on edistää kestävää kehitystä ja vastuullisuutta koko yhtiön arvoketjussa, varmistaa, että yhtiö ottaa ihmisoikeus- ja ympäristönäkökohdat toiminnassaan huomioon ja luoda EU:n sisälle yhteiset standardit.
CSDD pohjautuu YK:N JA OECD:n ohjeisiin kansainvälisille yrityksille, ja niihin Atria on sitoutunut jo vuosia sitten. Atrialla kyse ei ole kuitenkaan vain lain ja direktiivien noudattamisesta. Vastuullinen hankintaketju on osa yrityksen riskienhallintaa ja vastaus asiakkaiden vaatimuksiin läpinäkyvästä arvoketjusta.
Maapallo, ruoka ja ihmiset
Atrialainen vastuullisuus kiteytyy kolmeen painopisteeseen: maapallo, ruoka ja ihmiset. Se edellyttää toimittajien hallinnon, ympäristökestävyyden ja sosiaalisen vastuun sekä tuotteiden laadun varmistamista. Se on yhteistyötä, jossa hankintaorganisaatiolla on iso rooli.
- Tavoitteemme on mahdollisimman puhdas, turvallinen ja läpinäkyvä arvoketju, jossa eläinten hyvinvointi on todennettu. Haluamme myös edistää kestävää elintarviketuotantoa, Riikka Koskenranta, Atria-konsernin ESGQ Officer, sanoo.
Atrian Kumppanien Toimintaperiaatteissa kerrotaan vaatimuksista ja odotuksista heille: kumppaneilta edellytetään kansainvälisesti tunnustettujen sopimusten, suositusten ja määräysten noudattamista. Yhteistyökumppanit allekirjoittavat osana hankintasopimusta Atrian Toimintaperiaatteet kumppaneille.
Kumppanien valinnassa arvioidaan tarkasti myös maakohtaisia vastuullisuusriskejä, kuten korruption astetta tai kansainvälisten ihmisoikeus- tai työolostandardien ratifiointia.
Uusi toimittaja täyttää kyselylomakkeen, jossa selvitetään asetettujen vaatimusten täyttymistä. Lomake on Atrian toimittajahallintajärjestelmässä, johon arvioitava toimittaja lataa myös sertifikaatteja ja muita asiakirjoja, joilla se todentaa antamiaan vastauksia. Vastaukset käydään läpi, ja niitä peilataan Atrian vaatimuksiin. Toimittaja voidaan hyväksyä vastausten perusteella, tehdä lisäselvityksiä ja tarvittaessa tehdä auditointi paikan päällä. Sen tekevät Atrian hankinnan, laadun ja vastuullisuuden asiantuntijat.
Kun sopimukseen on päästy ja tavaran toimitukset alkavat, siirrytään jatkuvaan omavalvontaan ja esimerkiksi saapuvien tuote-erien laatu tarkastetaan.
Tällaisen prosessin ovat käyneet läpi myös toimittajat, joilta Atria ostaa makkaran muovisuolia. Muovisuolet on valmistettu ja rypytetty EU:n alueella. Muovisuolet käytetään gotlertyyppisissä makkaroissa, suurin osa Atria Ruotsissa, jossa Falukorv on merkittävä tuote. Atria ostaa yli 5 000 kilometriä muovisuolta vuodessa.
Valvottua hyvinvointia
Atrian sopimustuottajia ohjaavat tuotanto-ohjeet käsittelevät paljon asioita, jotka ohjaavat eläinten hyvinvointia ja joilla voidaan edesauttaa mahdollisimman vähäistä lääkitystarvetta. Tuottajat ovat sitoutuneet noudattamaan ohjeita, ja antibioottien käyttö onkin vähentynyt ketjussa. Ehjät saparot ovat suomalaisen tuotannon erikoisuus, joka kertoo eläinten hyvinvoinnista ja hyvistä olosuhteista. Häntiä ja monia muita sikojen terveyteen liittyviä seikkoja tarkkaillaan sikaloiden terveysluokitusrekisteri Sikavassa, johon kuulumista tuotanto-ohjeissa edellytetään. Terveydenhuoltoeläinlääkärit tekevät tiloilla terveydenhuoltokäyntejä vähintään neljä kertaa vuodessa. Kaikki atrialaiset sikatilat kuuluvat Sikavaan.
Tuotanto-ohjeet ovat ohjanneet atrialaisia tiloja jo parikymmentä vuotta eläintenpidossa ja rehustuksessa. Yhteiskunnan kehityksen myötä ohjeisiin on lisätty ympäristövastuun ja sosiaalisen vastuun näkökulmia. Ohjeita on peltoviljelyn ravinnetasapainon ylläpitoon ja hiilijalanjäljen hillintään. Bioturvaa ovat vaatimukset omavalvontasuunnitelmasta ja dokumentaatiosta, jotka eivät ulotu pelkästään tilalle, vaan rehutehtaalle asti. Salmonellan esiintyvyydelle on nollatoleranssi.
Sosiaalista vastuuta edustavat vaatimukset kirjallisille työsopimuksille ja kiellot lapsityövoiman käytölle.
– Yhteiskunta on asiakkaamme, ruokimme sitä ja sen ihmisiä. Jos haluamme tehdä ruokaa myös seuraavat 120 vuotta, on toimittava yhteiskunnan vaatimusten mukaan – eikä kyse ole vain olemassaolosta vaan myös kannattavuudesta, Atria Sika -ketjun eläinlääkäri Taneli Tirkkonen sanoo.
Tirkkosen mukaan atrialainen yhtenäinen ruokaketju on ainutlaatuinen koko maailmassa.
– Meillä on koko ketju omissa näpeissä uudistuseläimistä rehustuksen, teurastuksen ja lihanjalostuksen kautta kuluttajalle asti, hän kertoo.
Vastuullisuutta tiimityönä
Oma lukunsa hankintojen vastuullisuuden varmistamisessa ovat riskiraaka-aineet, kuten metsäkatoasetuksen piiriin kuuluvat tuotteet. Due diligence -järjestelmän avulla varmistetaan, että hankitut raaka-aineet ja lopputuotteet täyttävät metsäkatoasetuksen velvoitteet.
Hankinnat ovat kiinteä osa Atrian vastuullisuustyötä, Atrian Group vice president procurement nonmeat Joachim Ländin toteaa. Työtä tehdään yhdessä laadun asiantuntijoiden, vastuullisuustiimin ja muiden sisäisten sidosryhmien kanssa.
– Olemme Atrialla ylpeitä sitoutumisestamme ja panoksestamme vastuullisuustyössä. Haluamme varmistaa kestävän tulevaisuuden myös seuraaville sukupolville. Työmme perustuu kolmeen peruspilariin: maapallo, ruoka ja ihmiset, Ländin sanoo.
Tutustu Atrian vastuullisuusohjelmaan
Maapallo
Välitämme ympäristöstä ja sitoudumme vähentämään ympäristövaikutuksia ruokaketjun jokaisessa vaiheessa.
Ruoka
Maailman puhtain, turvallisin ja läpinäkyvin ruokaketju, jossa eläinten hyvinvoinnista huolehditaan todistetusti.
Ihmiset
Välitämme ihmisten hyvinvoinnista ja olemme sitoutuneet edistämään hyvää elämää.